Hoe het was, een educatief programma op basisscholen in Suriname
Die oude buurvrouw of je eigen opa, allemaal zien we de oudjes weleens stilletjes voor zich uit staren. Wat hebben zij beleefd in hun leven? ‘Hoe Het Was’ faciliteert gesprekken tussen oude en jonge Surinamers, zodat een overdracht van geschiedenis plaatsvindt.
Middels dit project worden de na-effecten van de koloniale geschiedenis op de verschillende bevolkingsgroepen van Suriname zichtbaar en wordt bewustwording onder de jonge generatie hierover gestimuleerd. De gehanteerde onderwijsmethode ‘leren door ontmoeting’ is gebaseerd op de programma’s van de Nederlandse Stichting In Mijn Buurt. Stichting In Mijn Buurt was actief betrokken bij ‘Hoe Het Was’ en zal in de toekomst het project in Suriname trachten te verduurzamen.
Het project is uitgerold op 5 verschillende scholen in Suriname. Ongeveer 140 leerlingen hebben in totaal 34 ouderen geïnterviewd in groepjes van 4 a 5 leerlingen. Als afsluiting was er een eindpresentatie, waar alle 5 scholen aanwezig waren. Van elke school presenteerde één groepje op theatrale wijze het verhaal van de oudere die ze hadden geïnterviewd. Het was een geweldige, energierijke ochtend, waar alle groepjes met humor en plezier hun uiterste best deden om een mooie vertelling neer te zetten. De verhalen vertegenwoordigden de diversiteit en de saamhorigheid van de Surinaamse bevolking.
Na de eindpresentatie hebben nog enkele interviews plaatsgevonden die zijn vastgelegd door een professionele Surinaamse filmmaker, Romano Barron. De interviews zijn ge-edit en uitgezonden op de Surinaamse televisie Apintie TV en staan op Youtube.
Bekijk hier de verschillende interviews.
Projectleiders: Magda Augusteijn en Dorothy Krolis in samenwerking met scholen en gastdocenten in Suriname
Met steun van het Fonds voor Cultuurparticipatie en in samenwerking met Stichting Stimulans van Suriname en Stichting InMijnBuurt.