Podcast Molukse wijken

1 minute read
In audio, documentaire, projects
Scroll this

Podcast Molukse wijken

Dit jaar is het 70 jaar verblijf van Molukkers in Nederland. Na aankomst in 1951 vond de opvang van 12.500 Molukkers in diverse kampen en kloosters plaats. Begin jaren zestig werden ze groepsgewijs in zogenaamde Molukse wijken gehuisvest; woningen speciaal bestemd voor Molukkers. Waarom was dat? Die vraag kwam de laatste jaren in het nieuws, nadat een gezin zonder band met Molukkers in hun woning werd belaagd. Bij anderen werd een steen door de ruit gegooid en een huis werd beklad.

In 2020 werden Kamervragen gesteld over deze woningen voor Molukkers. Recent nog heeft minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bevestigd dat Molukkers voorrang krijgen als er een woning beschikbaar is, omdat dat van oudsher zo is bepaald. Ollongren schrijft aan de Kamer dat deze kwestie van woningtoewijzing niet ‘los van de historische context gezien kan worden’. Genoeg reden om diverse wijken te bezoeken, vinden de podcastmakers.

De podcast begint bij de oudste of eerste Molukse woonwijk in Nederland: Appingedam. Elke wijk wordt belicht met twee afleveringen van 2 x 20 minuten. In deze reeks komen onder andere Capelle aan den IJssel en kamp Vught aan bod.  Meer info op: www.moluksewijken.nl

Een podcast van Guido Spring en Sam Jones.

Guido Spring werkt ruim 25 jaar als radio- en podcastmaker voor onder meer de publieke omroepen. Hij maakte radioreportages en -documentaires in binnen- en buitenland, waaronder veel in Suriname en Korea. In Nederland maakte hij veel over de multiculturele samenleving.

Sam Jones is journalist en radio- en televisiemaker en maakt ruim 30 jaar reportages voor publieke omroepen. Speciale belangstelling voor  gaat uit naar (voormalige)rijksgenoten uit de west en de oost; Suriname, de Cariben, Indonesië, de Molukken en aanverwante.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door steun van de subsidieregeling Collectieve erkenning van Indisch en Moluks Nederland.


Don`t copy text!