Webdocumentaire Casa Blanca – Suriname
Moengo is een voormalig mijnbouwstadje in Oost Suriname. Tot het einde van de vorige eeuw was het ’t rijkste stadje van het land, er werd namelijk bauxiet gewonnen. Decennialang heeft het Amerikaanse bedrijf Suralco het gebied ontgint, dit bracht werk en welvaart, maar niet voor iedereen. De marrons (vroeger ook wel bosnegers genoemd), nazaten van tot slaaf gemaakten die van de plantages waren gevlucht en hun vrijheid hadden bevochten, keken vanuit het regenwoud toe. Toen eind 1990 de bauxietmarkt instortte en de witte mannen vertrokken, zijn de marrons in de leegstaande huizen gaan wonen. Toch werden niet alle huizen betrokken, de gebouwen van de directie staan nog leeg, zoals het monumentale gebouw Casa Blanca. De huidige bevolking worstelt met de gebouwen, is het wit of zwart erfgoed? Wat moet je überhaupt met monumentale gebouwen in een gemeenschap die leeft van kleinschalige landbouw? In dit project wordt teruggekeken op de geschiedenis vanuit het perspectief van de huidige bevolking: de marrons, een invalshoek die tot nu toe onderbelicht is gebleven. Hoe verhoudt de marroncultuur in Moengo zich tot de (leegstaande) gebouwen van Suralco?
Bekijk de webdoc op: www.casablanca-suriname.nl
regie: Magda Augusteijn, redactie: Sam Jones
Magda Augusteijn werkt ruim 20 jaar vanuit haar bedrijf Studio Vermeer als editor en programmamaker voor verschillende publieke omroepen en organisaties.
Sam Jones maakt ruim 30 jaar reportages voor publieke omroepen. Speciale belangstelling gaat uit naar (voormalige)rijksgenoten uit de west en de oost; Suriname, de Cariben, Indonesië, de Molukken en aanverwanten.
Dit project is mede mogelijk met steun van Dutch Culture, Shared Cultural Heritage, Nederlandse Ambassade Suriname en het Surifonds.
www.casablanca-suriname.nl